Niechciane posty na Facebook’u

stop-spam-sign

Coraz częściej spotykam się z niechcianym udostępnianiem materiałów na profilach Facebook-owych. Wszystko dzieje się za sprawą logowania, czyli udostępniania danych aplikacji przez Facebooka, kiedy to nieuważnie klikacie „dalej, dalej”. Niektóre strony czy aplikacje do tego, aby przeglądać materiały i treści potrzebują nie tylko waszych danych z Facebook’a (obrazek poniżej przedstawia bezpieczne okno logowania, gdzie aplikacja potrzebuje tylko waszych danych, aby utworzyć konto i Was zalogować).

1

Niektóre z nich także proszą o umożliwienie publikowania postów w waszym imieniu. Właśnie stąd biorą się posty u znajomych typu „Doładowali mi telefon, to działa!”, czy „Wow! Musisz to zobaczyć!”. Tylko niektóre strony pozwalają na pominięcie tego drugiego kroku, jednak zdecydowana większość tego wymaga (obrazek poniżej ilustruje pominięcie udzielenia pozwolenia na publikacje w Twoim imieniu).

3

Jeśli jednak materiał na stronie musi być przez Was przeczytany, a strona od Was wymaga tego, aby udzielić tego pozwolenia to tak naprawdę, aby zabezpieczyć się w pewien sposób przed tym, chociażby tak aby znajomi nie widzieli tego co aplikacja publikuje za Was, wystarczy zmienić ustawienia publikacji na prywatne (tylko ja) – obrazek poniżej.

2

Dzięki temu materiał ze strony będzie dla Was dostępny, aplikacja owszem będzie publikować posty w Waszym imieniu, jednak nikt ich nie zobaczy.

4

Share Button